Växthuset

Vi kunde äntligen skaffa ett stort växthus med bättre samvete nu efter att det lilla som följde med när vi flyttade in hade gått sönder. Det stora växthuset, 10 m långt och 4 m brett i två delar kom strax före midsommar 2011 - i paket. från Classicum. Det blev svårare än vi hade trott på flera sätt. Att få tag i någon som ville gräva grunden var svårt. Att mura upp grunden och få den vinkelrät och vågrät vara ännu svårare. Att popnita ihop alla delar kvävdes ett oändligt tålamod. Jag trodde faktiskt inte att vi skulle klara av att få upp alla väggar och glas. Men det gick! I juli stod det klart.

2012

2014

Vi fick ett rött gigantiskt mekano och 800 kg glas som stod i vägen. Hur flyttar man en lastpall med glas på en grusväg utan hjälp av maskiner? Med spel och en stabil Lind lyckades vi dra lasset en bit så att man kunde komma förbi med grävmaskiner och lastbilar...

Nu handlade det om att skapa en stabil grund. Att gräva en 40 kvm 60 cm djup bädd för bärlager, grus, cementram, och tegelmur som skulle bära upp allt.

Vi fick ta hjälp av grävskopor, lastare, paddor och cementblandare innan vi kunde börja mura grund och sätta upp själva växthuset. Murarbetet vill jag gärna glömma.

För att stå ut med det tröstlösa underarbetet med att göra en stabil grund la vi ut alla delar av mekanot på gräsmattan.

I vår fantasi reste sig väggarna och vi såg växthuset i vår fantasi och det fick oss att slita så att svetten lackade

År 2020 ville vi prova vinterodling på ett effektivt sätt och samtidigt "möblera om" i växthuset. Vi byggde så ett växthus i växthuset för att kunna isolera lättare och ha belysning under de mörka dagarna. Under åren har vi testat olika sätt att isolera hela eller delar och hålla det frostfritt med bubbelplast, isolerskivor, komposttunna och frostvakt. Det har varit tungt och mer eller mindre effektivt så nu provar vi att göra ett mindre växthus och klä med isolerskivor.

Vinterodlingen fungerar! Det växer på bra nu och salladen från höstens sådd hr fått sällskap av vårsådd.