Förändringar under åren 1997-
Ett gammalt hus har sin egen livshistoria
Alltsedan det byggdes har vi som bor i huset satt våra spår, beroende av behov och intresse och inte minst husets eget behov av underhåll.
Alltsedan vi, Hans-Åke och Gun-Britt, flyttade till Solvik har vi haft projekt av olika slag. Under vinterhalvåret har vi arbetat med skolutveckling och under sommarhalvåret med Solviksutveckling. Möjligheterna gjorde oss intresserade av trädgård. Det första vi gjorde var att göra en köksträdgård längst ner i trädgården... Därefter har vi sakta flyttat oss norrut i trädgården..
Se vad vi gjort år för år, både inne och ute.
Vi flyttade in på Solvik under våren 1997. Huset var i mycket gott skick och de flesta rum var nyrenoverade. Det var bara att ta itu med finputsning.
Vi började med hallen, som inte var renoverad på många år och målade trappan i en ljusgrön färg, tapetserade väggarna som var täckta av boardskivor målade i en kall ljusblå färg. Golvets slitna linoliummatta täckte vi med isolering och skivor av imiterad björk, vilket vi inte alls skulle ha gjort idag. Det blir nästa renoveringsprojekt när vi får tid.
Det första inköpet var en braskamin till det stora all- och arbetsrummet. Det andra var "Dansken" en gammal dansk järnkamin som vi ställde i matrumsdelen av köket.
Huset var välventilerat och värmen från elelementen försvann genom golv och tak. Vi rådgjorde med sakkunniga och kom fram till att lägga isolering på vinden och som en ram mellan vägg och golv på bottenvåningen. Med detta och fler fungerande eldstäder sänkte vi elförbrukningen kraftigt.
Det största projektet våren 1998, då vi bara hade bott i Karlstad ett halvår, var Hans-Åkes disputationsfest, som innebar ett test av Solviks festkapacitet. 70 personer vid sittande bord i salen och matsalen. Att ordna ett så stort kalas utan att veta var man skulle få tag i någon som kunde hjälpa oss med maten, bord, stolar, tallrikar, glas, bestick lärde oss mycket om Karlstad. Att ha ett problem är mycket utvecklande... Vi upptäckte att Solvik var ett bra hus att ha stora fester i. Vi hoppades med viss oro att verandan skulle hålla för så många kilo som så mycket människor utgjorde, eftersom vi hade välkomstskål där.
Under hösten tog vi itu med badrummet som oroade oss. Det var inrymt i en sk kattvind och var trivsamt i sig med fönster, badkar och dusch och allt man kan behöva. Men vi misstänkte att tätningen inte höll...Så vi planerade och planerade och tog till slut kontakt med Bad & Köksbutiken, som gav oss ett förslag hur vi kunde göra om ett rum (som redan var omgjort till kök av tidigare ägare) till badrum. Vi fick en tvättstuga, en bastu och ett stort badrum med kakel och golvvärme och inte minst kontakt med Lewians bygg och Bodetta el som vi senare tog hjälp av.
År 2000 var det stora projektet att återställa trappan på sjösidan. Den ursprungliga dubbeltrappan var ersatt av en provisorisk enkel brant av trappstegskaraktär och passade inte alls till huset.
Släktingar som började bli gamla och få problem med balansen klarade inte av den. Vi satte upp två ledstänger som underlättade men knappast höjde skönhetsvärdet.
Research...
Vi hade två gamla vykort och våra grannar Margit och Gösta Olssons minnen och familjekort att utgå ifrån. Vi hade sett på de gamla korten att trappan var en dubbeltrappa utifrån en avsats. Vi började utgrävningarna och förstod att några av alla de stora stenar som byggde upp rabatten nedanför huset hade haft en funktion när vi hittade borrade hål i mitten på en del av dem.
De flesta av stenarna hade flyttats för att bilda en kant till en rabatt men en av stenarna som var täckt av jord hade inte flyttats förstod vi. Utifrån den placerade vi den nya trappen.
Att måla ett stort gammalt hus är ett omfattande åtagande. År 2009 var det dags.
Man måste hitta någon som vill, kan och är intresserad av att göra ett omsorgsfullt arbete. Man behöver bestämma sig för färg och kulörer. Man behöver ha kontakt med någon som kan byta ut ruttet trä. Man behöver någon som kan sätta upp byggnadsställningar.
Färg Att hitta rätt färg och rätt kulör visade sig vara svårare än vi hade föreställt oss. Vi hade vissa idéer utifrån byggnadsvård och ideal, som snabbt kom på skam. Pelle Nyholm från Forshaga färg i Forshaga och Dietmar Tapper kom med förslag och de förkastade linoljefärg utomhus som vi hade trott vara en god idé. "Det är inte utan anledning som man har utvecklat färger de senaste hundra åren." menade de. "Linoljefärg förkritas snabbare och de är klart, vissa vill ju ha det så..." Så det blev inte det utan den Svanenmärkta färgen Bestå.
Kulör Vi läste allt vi kom över om färgsättning av gamla hus. Vi skrapade fram gammal färg. Vi tittade på trähus i Karlstad, Stockholm, Göteborg och kom fram till att huset skulle behålla sin gula kulör. Vi började titta på gula hus och såg mestadels gula hus med vita knutar och fönster, dvs som det var. Vi ville ha fler färger för att framhäva de vackra detaljerna på huset.
Utifrån våra önskemål och husets karaktär tog Pelle fram ett förslag som lät som ett omellettrecept:
Fasaden: Lök (S 1020 Y10R)
Fönster: Äggskal (S 0502 Y)
Foder och knutar: S 2502 Y (ljust grå)
Jugendslingorna: Bärnsten