Norra verandan

Den gamla verandan

Hösten 2008 bestämde vi oss för att riva den nygamla verandan och dörren som inte passade in. Ingen av grannarna vi frågade som hade bott här länge hade något minne av hur den hade sett ut innan.

Vi rev ner taket och drog bort järnstolparna och järngallren. Betongplattan bilades bort med tryckluftborr.

Vi hade en idé och rådgjorde med arkitekter huruvuda den skulle kunna passa husets ålder och stil.

Den nya verandan byggdes upp i september 2008.

Ny dörr

Vi rådgjorde med Jonas Hällkvist som driver Alsterdalens snickerifabrik. Jonas är intresserad av renovering av gamla hus och hjälpte oss att tänka och undersökte vad som fanns under väggarna. Det ledde till att vi beställde en kopia av dörren som leder ut till glasverandan på södra sidan, eftersom det visade sig att den ursprungliga dörröppningen stämde med de måtten.

Första vintern med den nya verandan

Julen blir speciell när alla barnen kommer. Solvik fick fem nya barnbarn året 2009 och vi beslöt att börja firandet utomhus när alla kom farande från Göteborg, Stockholm och Örebro.

Vintern 2010 var en riktig vinter med mycket snö, mycket kyla och mycket eldande. När temperaturen går under -17 grader fryser vattnet i skafferiet men det tinar vi lätt upp. När den i januari gick under -27 frös vattnet under huset. Det var mer problematiskt.

Pumphuset klarade sig och vi lokaliserade isproppen till under huset som står på "torpargrund". Vi tinade upp de frusna rören med hjälp av en byggfläkt och byggde in vattenledningarna med överblivna isoleringsblock som vi hade liggande och kände oss osårbara.