Färg och kulör

Att hitta rätt färg och rätt kulör visade sig vara svårare än vi hade föreställt oss

Färg

Vi hade vissa idéer utifrån byggnadsvård och ideal, som snabbt kom på skam. Pelle Nyholm från Forshaga färg i Forshaga och Dietmar Tapper kom med förslag och de förkastade linoljefärg utomhus som vi hade trott vara en god idé. "Det är inte utan anledning som man har utvecklat färger de senaste hundra åren." menade de. "Linoljefärg förkritas snabbare och de är klart, vissa vill ju ha det så..." Så det blev inte det utan den Svanenmärkta färgen Bestå.

Kulör

Vi läste allt vi kom över om färgsättning av gamla hus. Vi skrapade fram gammal färg. Vi tittade på trähus i Karlstad, Stockholm, Göteborg och kom fram till att huset skulle behålla sin gula kulör. Vi började titta på gula hus och såg mestadels gula hus med vita knutar och fönster, dvs som det var. Vi ville ha fler färger för att framhäva de vackra detaljerna på huset.

Utifrån våra önskemål och husets karaktär tog Pelle fram ett förslag som lät som ett omellettrecept: Lök (S 1020 Y10R) på fasaden, Äggskal (S 0502 Y) på fönstren, S 2502 Y (ljust grå) på foder och detaljer och Bärnsten på Jugendslingorna.

Se hur det blev