Sjösidan

Vi ska inte dra igång några nya projekt i sommar sa vi under våren 2012 med förra sommarens växthusbygge i åtanke. Men så blev det inte. Vi kunde inte låta bli utan satte igång med den stora gräsytan nedanför huset. Det blev rabatter och gångar och vi fick idéer renoveringen av stora dammen och det blev projekt våren 2013.

I april 2012 passerade vi Åsby gardencenter på väg till vårens nätverksträff i Bålsta och fick idéer. Där hade man samlat japanska flicklönnar bl a och gjort en zenträdgård. En stor tjock godmodig Buddafigur satt mitt i och gjorde en glad. På hemvägen efter de två konferensdagarna svängde vi in och köpte ett antal surjordsväxter som blev början till ett nytt rabattsystem. Vi hade tänkt köpa Buddan också men han fick inte rum i bilen.

Vi hade ju gott om material till en surjordsrabatt. Boklöven som faller och lägger sig i tjocka mattor på hösten, som vi en gång sett som ett riktigt otyg blev nu mycket värdefulla. Allt vi krattat upp och släpat iväg till gropen bakom Bokgården hade blivit finfin surjordskompost. Vår granne Kerstin bidrog med tallbarr i massor som hon krattat ihop. En ny stor rabatt band nu ihop Bokgården med resten av trädgården.

Nu uppstod en obalans. Flaggstångsrundeln stod i vägen för siktlinjen från trappan ner mot sjön. Den måste bort! På andra sidan trappan ner mot gräsmattan behövdes en motsvarande rabatt, en rabatt för soltåliga växter eftersom inga bokar skuggar när solen står i syd.

Det blev en gång från stentrappan och ett litet torg där flaggstångsrundeln hade stått.

Om vi rannsakar oss själva har vi nog påverkats av de senaste årens besök i trädgårdar som Villa Gamberaia i Florens och Versailles under Parisbesöket i våras.

En enkel stentrappa leder till den stora gräsmattan som sluttar lätt mot söder.

Vinter

Höst