Trädgården

I trädgården har det hänt mycket under åren som vi har bott här. Det började lite försiktigt när vi fortfarande yrkesarbetade för att sedan öka år för år. Vi ser det som vårt stora nöje och odlar och lär oss mer och mer. Vi är i hög grad självförsörjande och har tid att laga mat från grunden av det vi odlar. 

1 Hönshus
2 Trädgårdsskjul
3 Växthus
4 Damm
5 Höns och Ankor
6 Blommor
7 Stora köksträdgården
8 Skogsträdgård
9 Lavendeltorget
10 Bokgården
11 Gräsgården
12 Fruktlund
13 Ön
14 Lilla köksträdgården
15 Bryggan

Vi började med att hägna in den nedre delen av tomten, Lilla köksträdgården, 1997 och har successivt utökat odlingarna. 2014 hägnade vi in 400 kvm ytterligare med armeringsmattor, Stora köksträdgården, och 2020 flyttade vi ut alla mattor och hägnade in hela tomten ca 10 000 kvm och gjorde nya odlingsbäddar, hügelbäddar, över och planterade fruktträd, bärbuskar och perenner. Två nya regnvattendammar nedanför grusplanen gjordes vi för att ta vara på vattnet från taket.

De snörika vintrarna 2010 och 2011 raserade det gamla lilla växthuset. Taknocken knäcktes och glasen gick sönder. Vi kunde fullfölja en dröm - ett stort växthus. Vi tittade i kataloger, vi besökte visningsställen för växthus, trädgårdsmässan i Älvsjö och bestämde oss till slut. Ett 10 m långt och 4 m bredd växthus från Classicum. Vi beställde det i april 2011 och det kom strax före midsommar - i paket  

En het sommardag satt vi och funderade på hur vi ytterligare kunde göra för att höja njutningsnivån utan att behöva lämna trädgården och gå ner till sjön. Tankarna gick till Alhambra och Andalusien där morerna använde vatten för att skapa sinnliga trädgårdar.

Vi hade redan två dammar, en ganska stor som vi renoverade när vi flyttade hit och en plastpool, "Grodpoolen" som låg bredvid, men inte så nära ...

Gräs

När vi flyttade till Solvik 1997 var gångarna sedan länge igenväxta och många av lindarna nertagna för att ge utsikt. Den stora gräsmattan nedanför den forna grusplanen stämde med huset - tyckte vi då. Tre schersminbuskar och ett förklätt flaggstångsfäste var det enda som bröt ytan.

Till dåtidens trädgårdsmode hörde grusgångar och exotiska växter i krukor, vilket man kan se på fotografiet. En häck avgränsade grusplanen nedanför huset och lindar skyddade den öppna verandan från blåst från sjön. Man kan ana att en stilig park med gångar och välklippta häckar omgav huset i sin ungdom

Grus

År 2012 tog vi på nytt tag i sjösidan av trädgården. Förändringen började egentligen med det nya växthuset som vi reste sommaren 2011. Det synliggjorde den tråkiga försummade stora gräsplanen med misslyckade försök att skapa rosenrabatter nedanför muren. De enda som var nöjda var rådjuren som effektivt såg till att befria rosorna från blommor.

Resultatet blev överraskande. Vi satte igång med rabatten till vänster om trappan, där vi planterade surjordsväxter som Japanska fliklönnar, Allåkerbär, Rododendron som inte trivdes där vi hade satt dem mm. Bokgårdens skuggplanteringar hade visat sig trivas mycket bra vilket vi till stor del tror beror på myllan som bokarnas löv skapar. Boklöven som tidigare har varit ett elände att ta hand om har nu blivit mycket värdefulla. Läs mer på  http://villasolviken.blogspot.se/ 

Sten

Vi gillar sten i alla former. Vi fick åtta lass spängstenblock hitkörda från ett bygge här i Alster och byggde upp en stenmur och höjde nivån i Bokgården där vi lät bäcken rinna upp. I själva bäcken la vi rundsten.