Köket

Köket har haft många olika skepnader under årens lopp. När vi kom 1997 var det en plats för både matlagning och tvätt och i matrumsdelen även arbetsplats mellan två städskåp mot verandan. År 1999 gjorde vi om det en första gång. År 2019 behövde vi riva skafferiet för att komma åt rördragningar till badrummet och upptäckte att en del av köket har inrymt en jungfrukammare. Det finns mycket bakom väggarna i ett gammalt hus...

Varmvattenberedaren lyfte vi till slut ut med hjälp av Gustav och Daniel och tippade den nerför den gamla provisoriska trappen ut mot trädgården. Nu ligger den i bokgården som utfyllnad i en kulle.

Efter att vi hade gjort om badrummet 1998 och hade haft rörmokare som hade rotat bland rör och ledningar och visat på en lösning som innebar att sätta varmvattenberedaren under huset i stället för i köket bestämde vi oss för att göra om köket 1999.

Innan vi började var det en plats för både matlagning och tvätt och i matrumsdelen, som var tidigare var ett avskilt rum men nu öppnat mot köksdelen, fanns en fast bänk mellan två städskåp. Vi flyttade upp tvättmaskinen och torktumlaren till övervåningen och rev skåpdelen i matrummet. Vi rev ut en gigantisk varmvattenberedare som stod i ett hörn av köket i en skrubb som hade varit duschrum en gång och fick ett kallskafferi. Vi klädde väggarna med pärlspånt och sågade av väggskåpen från 70-talet, satte på krönlister och målade dörrarna.

Vy mot köksdelen med skafferiet t v och bänkar t h

Under många år var vi mycket nöjda med det kök vi renoverade 1999. När vi 2019 var tvungna att såga upp taket ovanför skafferiet p g a vattenskadan i badrummet bestämde vi oss för att göra om det och anpassa det bättre utifrån våra behov. Kallskafferiet hade varit en plats för möss och allsköns bråte så vi tog bort det när vi nu har matkällare under huset.

Vy mot köksdelen med med kylskåpet t v och spisen t h.

Så vi tog bort skafferiet och väggskåpen och flyttade spisen till hörnet där det redan fanns en ventil ut för spiskåpan. Vi murade upp en halv vägg under spiskåpan t v där elspisen hade stått och la på en järnskiva. Bakom kylskåpet finns ytterligare en vask. All förvaring finns nu i utdragsbara lådor under bänkarna vilket gör det mycket lättarbetat och gör dessutom att köket känns rymligare.

Vy mot matrumsdelen med kylskåpet t v och spisen t h


Vy mot matrumsdelen med en smalare öppning